Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 17:52 - Приемаме закъснял, необсъден и незаконен бюджет?
Автор: vreme Категория: Новини   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
0



Приемаме закъснял, необсъден и незаконен бюджет?

 

Какъвто и бюджет да бъда приет от общинските съветници през тази година, той ще бъде безвъзвратно закъснял, необсъден. И най-важното – абсолютно незаконен. При сегашната ситуация тазгодишният „тефтер” със сметките на община Панагюрище гази поне четири пъти Законо за общинските бюджети.

Първият му сериозен конкурс е сериозното закъснение. Съгласно чл. 12 от същия закон общинската рамка трябва да бъде гласуван най-много 45 дни след приемане на държавния. Този срок е изтекъл в средата на февруари, а по предварителни прогнози нашите съветници ще вдигнат ръка в края на ... март. Все още проекторамката дори не е е минала през всички комисии, показа проверка на „Време”.

Друг е въпросът, че той изобщо не би трябвало да се намира в тези комисии в този момент, сочи Законът. Преди съветниците да почнат да сочан цифри с показалците, думата си по темата трябваше да каже гражданството. Съгласна чл.11 т. 3 от Закона проектобюджетът се създава въз основа на предложения на  местната общност, дадени по време на срещи, консултации и публични обсъждания. А в пленарна зала редом с кабинетния вариант се вкарват и тези „народни” идеи, които на всичко отгоре се подлагат и на гласуване.

Поне до този момент публично обсъждане изобщо не се предвижда. Според чл. 11 т.6 публичното обсъждене се организира по ред, определен от общинския съвен. На последната сесия, а и на предишните, никой не се сети, че такова животно изобщо съществува. А то не само фигурира като законов регламент, но си има и определени задължителни характеристики. Тук вече инициативата е на кмета, който трябва да определи датата, часът, мястото и начинът на публичното обсъждане. А седмица по-рано всички тези неща трябва да се оповестят в местните средства за масово осведомяване, гласи същият член.

Според чл.29 абсолютно същата процедура е задължителна и при отчитнането на изразходването на бюджета за предишната година.

Проучване на „Време” за сутуацията около бюджета в останалите общини показа, че абсолютно всички финансови рамки вече са приети. Абсолютно навсякъде е минало и публично обсъждане както на проекта за тази година, така и на отчета за предишната.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vreme
Категория: Новини
Прочетен: 37185
Постинги: 7
Коментари: 2
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031